3 intrări

36 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PREPARAT2, -Ă, preparați, -te, adj. Care a fost pregătit. ♦ Meditat. – V. prepara.

PREPARAT2, -Ă, preparați, -te, adj. Care a fost pregătit. ♦ Meditat. – V. prepara.

PREPARAT1, preparate, s. n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare. – V. prepara.

PREPARAT1, preparate, s. n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare. – V. prepara.

preparat2, ~ă a [At: CR (1848), 21/48 / Pl: ~ați, ~e / E: prepara] 1 (D. mâncăruri, băuturi etc.) Prelucrat prin fierbere, prăjire, fermentare etc., în vederea consumării Si: gătit, pregătit2 (1). 2 Creat din timp în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare Si: pregătit2 (1). 3 (Rar; d. oameni) Instruit. 4 (Rar; d. oameni) Meditat. 5 (Rar) Competent.

preparat1 sn [At: AR (1829), 1341/17 / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: prepara] 1-3 (Rar) Preparare (1-3). 4-7 Produs rezultat printr-o operație de preparare (1-2, 7-8) Si: (rar) preparație (5-8). 8 (Spc) Produs alimentar.

PREPARAT, preparate, s. n. Faptul de a (se) prepara, preparare; (concretizat) produs rezultat dintr-o operație de preparare. Acțiunea preparatelor pe care le întrebuințăm în terapeutică depinde de felul plantei, de tehnica extracției și de prelucrarea ulterioară. DANIELOPOLU, F. N. II 21.

PREPARAT s.n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs al unei preparații. [< germ. Präparat].

PREPARAT s. n. 1. faptul de a (se) prepara. 2. produs alimentar industrial preparat. (< germ. Präparat)

PREPARAT ~e n. Produs (chimic, farmaceutic, alimentar) obținut printr-o operație de preparare. /v. a prepara

PREPARA, prepar, vb. I. 1. Tranz. A pregăti din timp ceva, a face ca ceva să fie gata (în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare). ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata să... 2. Tranz. și refl. A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități; a învăța temeinic. 3. Tranz. A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunța pe ocolite, cu menajamente. 4. Tranz. A găti (mâncare). – Din fr. préparer, lat. praeparare.

prepara [At: HELIADE, D. J. 142/26 / Pzi: prepar, (înv) ~rez / E: fr préparer] 1-2 vtr (C. i. mâncăruri, băuturi etc.) A (se) prelucra prin fierbere, prăjire, fermentare etc., în vederea consumării Si: a găti, a pregăti (10), (îvr) a preface (7). 3 vt A pregăti din timp ceva. 4 vt A face ca ceva să fie gata, în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare Si: a pregăti (1), (înv) a orândui. 5 vr A fi pe punctul de a... Si: a se pregăti (4). 6 vt A preveni pe cineva asupra unui eveniment. 7-8 vtr A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități Si: a (se) instrui. 9 vt (Spc) A medita. 10 vt (C. i. lecții, obiecte de studiu etc.) A învăța temeinic. 11 vt (C. i. materii prime, produse etc.) A efectua operațiile tehnologice necesare pentru a obține un produs nou sau pentru a îmbunătăți calitatea unui material. 12 vt (Spc) A fabrica produse chimice sau farmaceutice prin combinare de diverse substanțe sau prin macerare. 13 vt (Rar; c. i. animale) A împăia.

PREPARA, prepar, vb. I. 1. Tranz. A pregăti din timp ceva, a face ca ceva să fie gata (în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare). ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata să... 2. Tranz. și refl. A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități; a învăța temeinic. 3. Tranz. A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunța pe ocolite, cu menajamente. 4. Tranz. A găti (o mâncare). – Din fr. préparer, lat. praeparare.

PREPARA, prepar, vb. I. Tranz. 1. A pregăti cele necesare în vederea unei acțiuni, a aranja de mai înainte. Prepară tot ce trebuie pentru călătorie.Absol. Am chemat servitoarea, spunînd să prepare de ceai. CAMIL PETRESCU, P. 14. 2. (Rar) A pregăti pe cel care urmează să primească o veste neplăcută. Am preparat-o și o preparăm noi mereu, așa ca aflarea nenorocirii să nu-i poată face zguduire. CARAGIALE, O. VII 28. 3. A efectua operațiile tehnologice necesare pentru a obține un produs nou din unul ori mai multe materiale sau pentru a îmbunătăți calitatea unui material care urmează să fie supus altor operații. Prepară acid sulfuric. ♦ (Cu privire la alimente) A pregăti; a găti. Bucate preparate, șofranate, Pentru dumneavoastră gătate. SEVASTOS, N. 284. 4. A pregăti o lucrare care cere un efort intelectual, studii, învățătură; p. ext. (în limbajul școlarilor) a studia o scriere, un autor. Prepară o conferință. Prepară lecțiile pentru a doua zi.Ce autor ați preparat dumneavoastră la limba latină, domnule? l-a întrebat cu politeță exagerată domnul președinte. SADOVEANU, E. 163. ♦ Refl. A studia, a se pregăti în vederea unui examen. Domnițian da examen de gradul întîi și-și făcuse un prieten – tot telegrafist... Se preparau împreună. BASSARABESCU, V. 10. Rămăsese în școală, să se prepare de examenele apropiate. CARAGIALE, O. I 296. ♦ A pregăti pe cineva în vederea unui examen; a medita, a da lecții. Prepară pe alții. E sărac și își ajută frații mai mici. C. PETRESCU C. V. 98.

PREPARA vb. I. tr., refl. A (se) pregăti. [P.i. prepar. / < fr. préparer, cf. lat. praeparare].

PREPARA vb. tr., refl. a (se) pregăti. (< fr. préparer, lat. praeparare)

A SE PREPARA mă prepar intranz. A pregăti în vederea unui examena, unei activități. /<fr. préparer, lat. praeparare

A PREPARA prepar tranz. 1) A face să fie gata; a găti; a pregăti. 2) chim. (substanțe noi) A obține pe cale experimentală. 3) A face printr-o operație culinară (fierbere, coacere, prăjire etc.); a pregăti; a găti. 3) (persoane) A preveni asupra unui eveniment; a anunța pe ocolite. 4) A face să se prepare. /<fr. préparer, lat. praeparare

preparà v. 1. a aranja dinainte: a prepara o masă; 2. a dispune: a prepara spiritele; 3. a studia, a medita: a prepara un discurs.

*prepár, a v. tr. (lat. práeparo, -áre. V. a- și cum-păr, compar, parez). Pregătesc, aranjez din ainte: a prepara un prînz, o surpriză. Uneltesc: a prepara o cursă cuĭva. Meditez, fac: a prepara o surpriză, un discurs. Studiez, învăț: a prepara un examin. Predispun: a prepara spiritele. V. refl. Mă prepar de războĭ, de examin.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

preparat s. n., pl. preparate

prepara (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. prepar, 3 prepa; conj. prez. 1 sg. să prepar, 3 să prepare

prepara (a ~) vb., ind. prez. 3 prepa

prepara vb., ind. prez. 1 sg. prepar, 3 sg. și pl. prepa

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PREPARAT adj. v. bun, capabil, competent, destoinic, dotat, experimentat, încercat, înzestrat, pregătit, priceput, valoros, versat, vrednic.

PREPARAT s. 1. v. pregătire. 2. v. gătit. 3. produs, sortiment, (înv.) preparație. (~ culinar.)

PREPARAT s. 1. aranjare, pregătire, preparare, (rar) preparație. (~ celor necesare la drum.) 2. facere, făcut, gătire, gătit, pregătire, pregătit, preparare. (~ mîncării.) 3. produs, sortiment, (înv.) preparație. (~ culinar.)

PREPARAT adj. gătit, pregătit, (înv.) prefăcut. (Mîncare ~.)

preparat adj. v. BUN. CAPABIL. COMPETENT. DESTOINIC. DOTAT. EXPERIMENTAT. ÎNCERCAT. ÎNZESTRAT. PREGĂTIT. PRICEPUT. VALOROS. VERSAT. VREDNIC.

PREPARA vb. 1. v. pregăti. 2. a aranja, a pregăti. (~ cele necesare pentru drum.) 3. a (se) pregăti, (înv. și reg.) a (se) griji. (A ~ totul.) 4. v. găti. 5. v. învăța. 6. v. medita. 7. a se pregăti. (Tocmai se ~ să ia cuvântul.)

PREPARA vb. 1. a (se) pregăti, (pop.) a (se) găti, (înv.) a (se) gotovi. (Se ~ de drum.) 2. a aranja, a pregăti. (~ cele necesare pentru drum.) 3. a (se) pregăti, (înv. și reg.) a (se) griji. (A ~ totul.) 4. a face, a găti, a pregăti, (înv. și pop.) a preface, (Transilv. si Ban.) a păzi, (Transilv.) a socăci. (~ mîncarea.) 5. a învăța, a se pregăti, a studia. (S-a ~ serios pentru examene.) 6. a medita, a pregăti. (Îl ~ la fizică de două ori pe săptămînă.) 7. a se pregăti. (Tocmai se ~ să ia cuvîntul.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

prepara (prepar, preparat), vb. – A pregăti. Fr. préparer.Der. preparandie, s. f. (Trans., școală normală), din lat. praeparanda; preparandist, s. f. (elev al unei școli normale); preparativ, adj. (preparator); preparative, s. f. pl. (preliminarii, acțiuni pregătitoare), din fr. préparatif; preparator, adj. (care prepară; asistent; profesor particular); preparați(un)e, s. f., din fr.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pian preparat, pian* căruia i se modifică sonoritatea prin introducerea de obiecte diferite (foi, plăcuțe etc.) din materiale deosebite (plastic, hârtie, gumă, metale, pânză etc.) între corzile instr., fie pe toată întinderea claviaturii*, fie numai în perimetrul unor registre (1) sau sunete, pe care autorul le dorește cu timbraje neobișnuite. Un astfel de pian, care a fost pregătit, „preparat”, dinainte, spre a introduce efecte noi de timbru, a fost denumit p. Inventatorul acestei practici este John Cage (1938).

Intrare: preparat (adj.)
preparat1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • preparat
  • preparatul
  • preparatu‑
  • prepara
  • preparata
plural
  • preparați
  • preparații
  • preparate
  • preparatele
genitiv-dativ singular
  • preparat
  • preparatului
  • preparate
  • preparatei
plural
  • preparați
  • preparaților
  • preparate
  • preparatelor
vocativ singular
plural
Intrare: preparat (s.n.)
preparat2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • preparat
  • preparatul
  • preparatu‑
plural
  • preparate
  • preparatele
genitiv-dativ singular
  • preparat
  • preparatului
plural
  • preparate
  • preparatelor
vocativ singular
plural
Intrare: prepara
verb (VT1)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • prepara
  • preparare
  • preparat
  • preparatu‑
  • preparând
  • preparându‑
singular plural
  • prepa
  • preparați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • prepar
(să)
  • prepar
  • preparam
  • preparai
  • preparasem
a II-a (tu)
  • prepari
(să)
  • prepari
  • preparai
  • preparași
  • preparaseși
a III-a (el, ea)
  • prepa
(să)
  • prepare
  • prepara
  • prepară
  • preparase
plural I (noi)
  • preparăm
(să)
  • preparăm
  • preparam
  • prepararăm
  • preparaserăm
  • preparasem
a II-a (voi)
  • preparați
(să)
  • preparați
  • preparați
  • prepararăți
  • preparaserăți
  • preparaseți
a III-a (ei, ele)
  • prepa
(să)
  • prepare
  • preparau
  • prepara
  • preparaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

preparat, preparaadjectiv

etimologie:
  • vezi prepara DEX '98 DEX '09

preparat, preparatesubstantiv neutru

  • 1. Faptul de a (se) prepara. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: preparare
    • format_quote Acțiunea preparatelor pe care le întrebuințăm în terapeutică depinde de felul plantei, de tehnica extracției și de prelucrarea ulterioară. DANIELOPOLU, F. N. II 21. DLRLC
    • 1.1. concretizat Produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

prepara, preparverb

  • 1. tranzitiv A pregăti din timp ceva, a face ca ceva să fie gata (în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: pregăti
    • format_quote Prepară tot ce trebuie pentru călătorie. DLRLC
    • format_quote (și) absolut Am chemat servitoarea, spunînd să prepare de ceai. CAMIL PETRESCU, P. 14. DLRLC
    • format_quote Prepară acid sulfuric. DLRLC
    • 1.1. reflexiv A fi pe punctul de a..., a fi gata să... DEX '09 DEX '98
  • 2. tranzitiv reflexiv A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități; a învăța temeinic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Prepară o conferință. Prepară lecțiile pentru a doua zi. DLRLC
    • format_quote Ce autor ați preparat dumneavoastră la limba latină, domnule? l-a întrebat cu politeță exagerată domnul președinte. SADOVEANU, E. 163. DLRLC
    • format_quote Domnițian da examen de gradul întîi și-și făcuse un prieten – tot telegrafist... Se preparau împreună. BASSARABESCU, V. 10. DLRLC
    • format_quote Rămăsese în școală, să se prepare de examenele apropiate. CARAGIALE, O. I 296. DLRLC
    • format_quote Prepară pe alții. E sărac și își ajută frații mai mici. C. PETRESCU C. V. 98. DLRLC
  • 3. tranzitiv A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunța pe ocolite, cu menajamente. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Am preparat-o și o preparăm noi mereu, așa ca aflarea nenorocirii să nu-i poată face zguduire. CARAGIALE, O. VII 28. DLRLC
  • 4. tranzitiv A găti (mâncare). DEX '09 DLRLC
    sinonime: găti
    • format_quote Bucate preparate, șofranate, Pentru dumneavoastră gătate. SEVASTOS, N. 284. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.