Cuvântul zilei, 26 februarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
opreliște
imagine © Cristina Monea

OPRELIȘTE, opreliști, s. f. Măsură, dispoziție de interzicere a ceva; interdicție, prohibiție; p. ext. piedică, obstacol în calea unei acțiuni; stavilă. – Opri + suf. -eliște.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 26 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: vocabulă

În 1838 s-a născut Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog.
iconița cuvântului zilei

2022: retracta

În 1988 guvernul SUA anunță printr-o declarație hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.
iconița cuvântului zilei

2021: fărbuire

În 1909 este proiectat pentru prima oară, pentru publicul din Londra, un film color, realizat prin procedeul kinemacolor.
iconița cuvântului zilei

2020: larmoaiant

S-a născut în 1953 cântărețul american Michael Bolton, cunoscut pentru baladele rock sentimentale pe care le interpretează.
iconița cuvântului zilei

2019: ghebos

Se naște în 1802 scriitorul francez Victor Hugo. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără și Notre-Dame de Paris, povestea cocoșatului Quasimodo, clopotarul catedralei care se îndrăgostește de țiganca Esmeralda.