Cuvântul zilei, 25 septembrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
irascibilitate
imagine © Radu Borza

IRASCIBILITATE, irascibilități, s. f. Caracterul, starea celui irascibil; iritabilitate; spec. (Med.) stare psihică particulară, manifestată prin reacții intense, violente, agresive, ca răspuns la încordări psihice minime. – Din fr. irascibilité.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 25 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: convergență

În 1976 s-a înființat la Dublin formația U2. Unul dintre cîntecele lor celebre, One, vorbește despre unificarea Germaniei și despre relațiile complicate din sânul formației, la acel moment.
iconița cuvântului zilei

2022: hăuli

În 1913 s-a născut Maria Tănase. Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea măiastră”.
iconița cuvântului zilei

2021: peaj

În urmă cu 100 de ani, la Berlin, a fost dată în folosință AVUS, prima autostradă din lume. Numele reprezintă acronimul companiei germane care a realizat-o: Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße.
iconița cuvântului zilei

2019: spahiu

În 1396 a avut loc bătălia de la Nicopole, în care trupele otomane conduse de Baiazid I au înfrânt o alianță de cruciați.
iconița cuvântului zilei

2018: inextricabil

Se naște în 1964 scriitorul spaniol Carlos Ruiz Zafón. Romanele sale, vândute în milioane de exemplare, au un fir epic întortocheat, cu multe răsturnări de situație.