Cuvântul zilei, 30 ianuarie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
lepră
© imagine Carmen Nistor

LEPRĂ, (2) lepre, s. f. 1. Boală contagioasă cronică, frecventă mai ales în regiunile tropicale, produsă de un bacil specific și caracterizată prin leziuni localizate pe piele, pe sistemul nervos periferic, mucoase, viscere etc. ♦ Fig. Neajuns care macină, subminează; racilă, plagă. 2. Fig. Om lipsit de conștiință, de caracter, fără scrupule. – Din ngr. lepra.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: osândă

În 1661 Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei, este executat postum la mai bine de doi ani de la moartea sa, la aniversarea a 12-a de la execuția monarhului pe care el însuși l-a demis. Execuția postumă este mutilarea rituală sau ceremonială a unui cadavru ca pedeapsă. Este de obicei realizat pentru a arăta că, chiar și în moarte, nu se poate scăpa de justiție.
iconița cuvântului zilei

2023: ciuli

S-a născut în 1937 actrița britanică de teatru și film Vanessa Redgrave. Unul dintre cele mai apreciate roluri ale sale este cel din filmul Ciuliți-vă urechile! (1987).
iconița cuvântului zilei

2022: conturna

În 1873 este publicat pentru prima dată romanul clasic de aventuri Ocolul Pământului în 80 de zile de Jules Verne.
iconița cuvântului zilei

2021: exod

S-a născut în 1974 actorul britanic Christian Bale. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Exodul: zei și regi.
iconița cuvântului zilei

2020: jestoc

S-a născut în 1930 actorul american Gene Hackman. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal în anul 1972 pentru rolul său din Filiera Franceză precum și Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Necruțătorul.